Erilaisissa koulutuksissa ja opetuksessa tapahtuu usein niin, että kouluttaja menee nopeasti asiaan mahdollisten lyhyiden esittelyjen jälkeen. Vastaava tilanne toteutuu oppilaitoksissa kun opiskelijat aloittavat uuden kurssin. Opintojen alun jälkeen lähtötasoa tai oppijoiden kiinnostuksen kohteita harvemmin kysellään.

Esittelen tässä muutaman helposti kokeiltavan menetelmän, joilla voit nopeasti saada kaikkien tietoa esim. paikalla olijoiden kiinnostuksesta aihetta kohtaan, odotuksista ja / tai lähtötiedoista. Valmistautumiseen tarvitset ainoastaan muutaman fläppipaperin, tusseja ja tarroja tai post – it lappuja.

Fläpeille tehdään muutama kysymys ja liukuma (alla esimerkki) ja jokainen laittaa tilaan tulleessaan lapun siihen kohtaan liukumaa kun haluaa. Pienempien ryhmien kanssa on mahdollista käyttää nimettyjä lappuja. Kuvaukset valitaan oppihetken mukaan.

Toinen tapa on luoda valmiiksi jonkinlainen olettama osallistujista (googlen ja sosiaalisen median avulla voi huomattavasti parantaa olettamaa jos haluaa) ja pyytää osallistujia sijoittamaan itsensä johonkin ehdotetuista kategorioista (alla esimerkki). Tämän voi tehdä asiallisesti tai leikillisesti käyttämällä tätä jäänsärkijänä kuten alla olevan kuvan esimerkissä on tehty.

Näillä hyvin nopeasti käyttöönotettavilla keinoilla voi sitten oppimishetkessä osallistaa oppijat keskusteluun poimimalla sopivissa hetkissä oppijoilta erilaisia kysymyksiä. Voit myös pyytää oppijoita esittämään kysymyksiä toisilleen. Kategorioita voi myös käyttää vaikka ryhmien muodostamiseen.

Kokeile ja kerro miten muokkasit esimerkeistä itsellesi sopivan, ja miten onnistuit kokeilussa. Saa kokeilla!

Pasi Juvonen

Pin It on Pinterest