Kuva: Johanna Vuorenmaa

Muutama poiminta lähiajan uutisoinnissa toistuvista teemoista kertoo ainakin kahdenlaisesta meneillään olevasta muutoksesta.

Uudelleenjärjestely, Sote-uudistus, toimintojen tehostaminen, kiky, liiketoimintojen uudelleenorganisointi, rakenteellinen kehittäminen, fuusio, YT – neuvottelut, Anttila, Erätukku, Seppälä, … ja samaan aikaan: Suomen talous kasvaa, osaajapula, täsmäkoulutusta, Polar Bear Pitching, Rovio, SuperCell, Slush, digi, …

Kauan sitten eräs kollega totesi ”Älä rakastu rakenteisiin”. Olen lisännyt tähän ”vaan keskity kehittämään osaa osaamistasi”.

Kun muutoksen tuulet puhaltavat niin toiset rakentavat tuulensuojia ja toiset tuulimyllyjä. Kumpaan joukkoon sinä kuulut? Ja haluaisitko ehkä vaihtaa joukkoa? Mikäli haluat tuulimyllyn rakentajien joukkoon niin tässä muutama vinkki, joilla pääset alkuun:

  1. Lue monipuolisesti erilaista ammattikirjallisuutta. Käytä puoli tuntia päivässä lukemiseen tai muistiinpanojen tekemiseen. Piirrä, luo videoita tai kirjoita. Etsi oma tapasi jäsentää oppimaasi. Kasvata tietopääomaasi järjestelmällisesti. Täydennä kirjoista oppimaasi lukemalla blogeja, katsomalla Youtube – videoita tai googlaamalla aiheesta lisätietoja.
  2. Kokeile oppimaasi käytännössä ja keskustele siitä toisten kanssa. Kokeiluja on pieniä ja suuria ja pienistä kokeilusta voi onnistuessaan tulla pysyviä toimintatapoja. Toista kokeiluja ja hyödynnä aiemmin opitut asiat.
  3. Ole utelias, anna sattumalle mahdollisuus. Mene välillä eri pöytään lounaalle tai avaa keskustelu hississä. Selaile odottaessasi jokin itsellesi uusi lehti. Tutustu ihmisiin oman alasi ulkopuolelta. Hakeudu välillä tilanteisiin, joissa on hieman epämukavaa. Kuuntele aidosti itseäsi ja muita – voit yllättyä.
  4. Opettele luopumaan. Toimintatapa, jota olet tehnyt kauan ja johon on kulunut tai kuluu paljon aikaa, ei välttämättä enää tuo sinulle lisäarvoa. Kyseenalaista omaa toimintaasi – näin teet tilaa uudelle.
  5. Muista laiskotella. Tietointensiivinen työ kuormittaa aivoja, anna siis aivojen levätä tekemällä välillä jotain ihan muuta. Hidasta! Oleminen on myös verbi. Samalla opittu hautuu ja ratkaisut jäsentyvät. Luovuutesi voi vahvistua kun teet tilaa olla.
  6. Anna positiivisuuden ja hyvän fiiliksen tarttua. Tee oma osuutesi kateuden vähentämisessä. Näin luot vipuvoimia, joiden avulla toisetkin uskaltavat alkaa muuttaa asioita itsessään.

”Aloittamisen salaisuus on siinä, että pilkot isot tehtävät riittävän pieniin osiin” – Mark Twain –

Aiheeseen liittyvää tutustumisen arvoista aineistoa:

Suomea voi kutsua jo nimellä Startup Nation

http://startup100.net/

https://hbr.org/2009/12/the-innovators-dna

https://www.ted.com/talks/carl_honore_praises_slowness

https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512091720/luova-laiskuus/

Pasi Juvonen

Pin It on Pinterest